DE KERMIS WERELD GAAT VOOR U OPEN
HET VERHAAL VAN DE FAMILLIE HINZEN
Hinzen is kermis

Donderdag 17 september mochten we een gesprekje hebben met Agnes Hinzen, geboren op 18-1-1980, dochter van Minus Hinzen, kleindochter van Hennis en Agnes.

Agnes en Johan zijn kinderen van Minus geboren op 1 mei 1948 en Mary geboren op 21 oktober 1949
Haar opa was Hennis Hinzen die op 95-jarige leeftijd op 20 oktober 2017 helaas is overleden. Haar oma was Agnes Hinzen - Lutgens die op 46-jarige leeftijd al is over leden op 7 juni 1968.

Verder gaan we niet terug in de tijd, hier is men mee bezig om een boekje te maken over hun complete stamboom namelijk.

Bij aankomst op de Broekhin-Zuid ontmoeten we Agnes. Ze nodigde ons uit om mee te gaan in het huis van haar opa. Zichtbaar emotioneel liet ze ons binnen. Agnes vertelde dat dit pas de tweede of derde keer was dat ze sinds het overlijden van haar opa hier naar binnen ging terwijl ze nog wat post opraapte.

"Opa’s 95ste verjaardag hebben we hier nog gevierd met veel familie” vertelde ze. “Het was een mooie verjaardag waar opa nog erg van genoten had.” vervolgde ze. De meesten van de familie waren aanwezig.

Op de vraag hoe het is om een ‘Hinzendochter’te zijn antwoordde ze dat dat het zelfde is als een dochter van de kaasboer te zijn. Voor haar is dit normaal omdat zij niet anders gewend is.
Later realiseerde zij zich wel hoe druk het bestaan is en dat andere ouders misschien iets meer persoonlijke tijd met hun kinderen konden doorbrengen. Het leven bestaat tenslotte alleen uit kermis en orgels.

Agnes heeft super veel bewondering voor de liefde voor orgels die van generatie op generatie is overgegaan.

Haar broer Johan heeft overigens ook een kermisbestaan en heeft een spookhuis ‘Haunted Mansion’ genaamd.

Agnes is de hele wereld over gegaan maar iedere keer toen ze als kind de Maasbrug over reed dacht ze: “al kon ik maar met een suikerspinnenkraam in het outlet terecht komen”.
Uiteindelijk is ze samen met haar man begonnen met een achtbaan. Ze hebben er drie gehad waarvan ze er twee verkocht hebben. De laatste staat nog in familiepretpark De Waarbeek in Hengelo.

Daarna hebben zij hun eerste reuzenrad gekocht, Skywheel genaamd en 33 meter hoog.
Hiermee reisden ze een jaar door Nederland en buitenland. Deze hebben ze verkocht om zich te kunnen onderscheiden.

Hierna hebben ze hun tweede reuzenrad ‘Skyvision’ gekocht welke ze omtoverde tot Smakenrad en reuzenrad. In samenwerking met Foodtastic kunnen mensen genieten van een drankje en een hapje in het reuzenrad. Dit blijkt een gat in de markt en ze ervaart overwegend positieve reacties.
Ook heeft ze met Skywheel een jaar in het Outlet gestaan in 2018. “Eindelijk terug in Roermond” dacht ze.
Met hun tweede 50-meter hoge reuzenrad Skyvision reist ze heel Europa door.
Vorig jaar stonden ze hiermee voor de eerste keer in Roermond op het Outlet terrein omdat ze zich wilden onderscheiden met gesloten gondels en grotere hoogte. "Het gaat tenslotte om de beleving" zegt Agnes.

Haar woonwagen is wel 15 meter lang en 5,5 meter breed als deze uitgeschoven is. Ook hebben Agnes en haar man een 17-jarige dochter die, u raadt het misschien al, ook Agnes heet. Zij is altijd met hen meegereisd en heeft haar basisonderwijs gevolgd op een meereizende kermisschool. Vanaf het voortgezet onderwijs zit zij op een internaat voor schipperskinderen & kermisexploitanten te vergelijken met het Schippersinternaat in Maasbracht.

Agnes zelf heeft haar ouders, althans de omgang met haar ouders zoals de meeste leeftijdsgenoten hadden, echt wel eens gemist want ze hadden alleen tijd in de winter vakantie. In deze periode was af en toe tijd om dingen samen te doen. Ondanks dat houdt ze heel veel van hen geeft ze aan.

Ze smelt overigens van het nummer ‘Rollercoaster’van Danny Vera waarin ze veel over haar eigen gevoel terughoort.

Inmiddels is Minus aangeschoven en verteld meteen trots dat dit huis ‘oppe Broekhin’ zijn ouderlijk huis is waarin hij vanaf zijn 7de is grootgebracht.

“De botsauto op het dak hoort bij Roermond en staat al sinds 1972 op het dak" vertelt hij trots. Opa Hennis heeft destijds de woning voor 7200 gulden gekocht.
Minus heeft de botsauto in 1972 helemaal alleen het dak opgekregen! Eerst had hij een kooiconstructie gebouwd om de botsauto heen. Met een touw kreeg hij deze constructie (inclusief de botsauto dus) bijna tot bovenaan maar kwam het hoekje net niet om. Schreeuwend riep hij z’n vader om hulp die met een grote paal het laatste zetje gaf tot over de dakrand. Het is voor Minus nog steeds de vraag hoe het hem gelukt is. “Maar het is gelukt!” vertelde hij. 

Een aantal jaren geleden is deze botsauto overigens nog gerestaureerd. Minus benadrukt dat deze botsauto bij de Roermondse historie hoort en dat bij een eventuele verkoop van het huis een contract getekend zal moeten worden dat deze botsauto op het dak blijft staan. Hennis Hinzen heeft helaas niet meer mogen meemaken dat zijn zoon deze auto zelf compleet gerestaureerd heeft. En dat vindt Minus heel erg.

De naam Hinzen is afkomstig uit de regio Viersen / Monchengladbach en werd tot voor 1600 overigens met -tz geschreven, dus Hintzen. Daarna is het Hinzen geworden, Vier webroers Bertus, Jacob, Harry en Philip stonden overigens nog als Hintzen ingeschreven in de Roermondse basisadministratie volgens Minus.

Op de vraag of Minus verwacht had dat zijn kinderen in de kermis verder zouden gaan geeft hij niet echt antwoord maar zegt wel enorm trots te zijn op zijn kinderen ondanks dat hij het moeilijk vind om ‘ik hou van jullie’ te zeggen.

Als laatste voegt Agnes nog toe dat ze veel heeft moeten laten en missen maar dat ze bevoorrecht is met haar ouders en man die er altijd voor haar zijn, kansen hebben gegeven en nog geven.

#zichtbaarroermond #ookditisroermond #roermondnieuws #kermis #roermond #apeldoorn #reuzenrad #skyvision #weheartroermond #foodtastichospitalitysolutions #smakenrad